Saffranskaka

Saffranskaka är ett måste till jul! 

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med att smörja formen. Till kakan har jag valt en traditionell bakform men det går lika med andra bakformar.

Använd en stor skål, vispa 3 ägg och 3,75 dl socker fluffigt. Smält 100g smör och blanda ner 0,5 g saffran tillsammans med 3 dl mjölk. Rör sedan ner 7 dl mjöl och 3 tsk bakpulver i en separat skål. Blanda allt i den stora skålen, rör om ordentligt och häll över i bakformen. Grädda i 23 till 30 minuter eller när stickan kommer ur torr. Låt kakan svalna en stund innan uppskärning.

Här har jag toppat kakan med glasyr som man blandar med vatten och florsocker till önskad konsistens och toppat med lite rött strössel. Går alldeles utmärkt att bara pudra med florsocker också.

Önskar er alla en underbar God jul med massa mys med nära och kära!

DSC_1647 kopia

 

Fotograf Charlotte Thorén