Carrot Cake

Underbar Carrot Cake!

Den här härliga bakades inför påsk och Torslanda tidningen och är helt klart en av min favoriter. Dessa här tårtor kallas även för layer cake som ni även kommer få se mer av på SVT som i höst kommer med ett nytt barnprogram som heter “Årets sockerbagare 2014” där jag är med som gästkonditor.  Läs mer om detta i tidigare inlägg

Vi börjar med att värma ugnen till 175 C
Lägg 3 1/3 dl råsocker, 3 ägg och 3 dl solrosolja i en bunke och vispa samman alla ingredienser med en elvisp (smeten måste inte vara helt slät då den ska vispas ytterligare) Tillsätt långsamt 5 dl mjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver, 1 tsk malen kanel, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk ingefära och 1/4 tsk vaniljessens. Fortsätt vispa tills allt har blandats väl.  Rör i 300 g riven morötter så att de fördelas jämnt i smeten.

Här har jag använt 3 runda bakformar i 15 cm i diameter som jag har klätt med bakplåtspapper i botten. Fördela smeten jämt mellan bakformarna och släta till med en spatel. Grädda i ugn 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Låt tårtbottnarna svalna lite innan du stjälper upp dem på ett galler och låter dem kallna.
Image
Börja förbereda cream chesse frosting.
Vispa ihop 80g rumstempererat osaltat smör och 300g färskost till en vit och fluffig blandning. Tillsätt 7,5 dl florsocker samt 1,5 tsk vaniljessens och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting. 

Det roligaste momentet enligt mig är när man fyller och dekorerar tårtan!
Börja med att ta fram ett tårtfat, bre på lite fyllning på fatet och lägg på första tårtbotten. På så vis så håller sig tårtan på plats i fatet. Fyll nu första tårtbotten med 1/4 Cream Cheese Frostingen och bred ut jämn. Lägg ytterligare en tårtbotten och bred på 1/4 av frostingen. Lägg på den sista tårtbotten och bred på resten av frostingen på ovansidan och sidan. Tårtan blir vacker hög och ger ca 10-12 bitar så tänk på att skära mindre bitar.

Förslag på dekoration: Hackade valnötter, strö över lite kanel eller varför inte dekorera med sockermorötter. Här får fantasin flöda fritt!

Fotograf Charlotte Thorén