Be My Cupcake skriver spalt för Torslanda tidningen

Vi börjar blogg resan med Cupcakes där det kan varieras i både smaker och utseende vilket gör att man inte tröttnar på att baka dom. Här bjuder jag på ett smarrigt vanilj grundrecept som du sedan kan smaksätta efter önskemål.

20140423-222232.jpg

Värm ugnen till 175 C

Blanda 2,5 dl strösocker socker och frön från 1 vaniljstång i en liten skål.Med hjälp av baksidan av en sked, pressa och rör runt i skålen för att bryta upp eventuella klumpar av frön och för att bättre ingjuta vaniljsmaken i sockret. Ställ åt sidan. Blanda sedan ihop 3,75 dl mjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk bikarbonat och 1/2 tsk salt. Tillsätt vanilj och socker blandningen och rör om ordentligt. Tillsätt 60g osaltat smör och blanda på medel låg hastighet i tre minuter. Resultatet blir som små smulor.

Ta en ny skål och vispa ihop 2 ägg, 0,75 dl gräddfil, 4 msk rapsolja eller vegetabilisk olja och 1 msk vaniljextrakt tills den är slät. Häll äggblandningen i mjölblandningen och slå på medelhög hastighet tills allt är bra blandat. Tillsätt långsamt mjölken på 1,6 dl och blanda på låg hastighet tills är bra blandat. Har du en muffinsplåt lägger du formarna i dom så får dom en finare form när dom gräddas. fyll cupcake formarna till hälften. Grädda i 14 minuter, gör stick test genom att sticka ner en tandpetare, är den fast är den klar, fastnar det kladdig smet på den låt den stå inne ett par minuter till. När dom är klara tag ut dom ur muffinsplåten och låt dom svalna innan du spritsar.

Buttercream frosting till ca 20 cupcakes

1 pkt smör 500g, 1 pkt florsocker, smaksättning tex vanilj, nutella, citronsaft efter egen smak. En skvätt mjölk är bra för att få den krämigare. Använd rumpstemperarat smör, tips ta ut dagen innan. Vispa först upp smöret lite, häll sedan försiktigt i florsocker lite i taget. När allt florsocker är slut vispa i minst 5 min eller längre så det känns krämigt Färdigt!

Fotograf Charlotte Thorén